
Zapach dwutlenku węgla włącza inne zmysły komara
20 lipca 2015, 11:50Komary namierzają stałocieplny kąsek za pomocą węchu. Dopiero później włączają do poszukiwań inne zmysły, np. wzrok.

Niedobór snu hamuje układ odpornościowy
30 stycznia 2017, 13:08Przewlekły niedobór snu hamuje układ odpornościowy, co wyjaśnia, czemu niewyspani ludzie łatwiej zapadają na różne choroby.

Apple otworzyło tajne laboratorium
1 czerwca 2018, 08:55Apple niespodziewanie otworzyło nowe laboratorium w Washington County, w stanie Oregon. Koncern nie zapowiadał wcześniej takich działań, a utrzymywanie ich w tajemnicy mogło być spowodowane faktem, że to „terytorium” Intela. W nowo otwartym laboratorium, które będzie zajmowało się sprzętem komputerowym, już pracuje ponad 20 byłych inżynierów Intela i innych firm technologicznych.

Ile lat ma Twój pies? Powstał naukowy przelicznik wieku psów na ludzki
18 listopada 2019, 13:11Popularne przekonanie mówi, że jeden rok życia psa odpowiada 7 latom życia człowieka. Oznaczałoby to, że 14-letni pies to odpowiednik ludzkiego 100-latka. Naukowcy zaproponowali jednak znacznie lepszy przelicznik wieku psiego na ludzki. Przelicznik bazujący na najnowszych osiągnięciach nauki.

Nowe silne środki przeciwbólowe mogą powstać dzięki jadowi ptasznika
16 lipca 2021, 15:34Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davies trwają prace nad nowym typem środka przeciwbólowego. Jego źródłem ma być jad ptasznika. Badania prowadzone są przez grupę pod kierunkiem profesorów Vladimira Yarova-Yarovoya i Heike Wulff to część projektu, w ramach którego Amerykanie chcą zmniejszyć uzależnienie od opioidów i stworzyć nieopioidowe środki przeciwbólowe

Sok z czarnego bzu pomaga utrzymać wagę, zmniejsza poziom glukozy i poprawia pracę jelit
9 stycznia 2025, 12:19Sok z czarnego bzu może pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżać poziom glukozy i poprawiać pracę jelit. Badania kliniczne, przeprowadzone przez naukowców z Washington State University, pokazały, że już po tygodniu codziennego picia 350 mililitrów soku z czarnego bzu, dochodzi do pozytywnych zmian w mikrobiomie jelit, poprawy tolerancji glukozy oraz utleniania tłuszczu. Wyniki badan opublikowano na łamach pisma Nutrients.
« poprzednia strona następna strona » … 65 66 67 68 69 70 71